Bästa tipsen för att minska matsvinnet
Vi är ganska snabba på att slänga mat här i Sverige. Ser vi vissen frukt eller ett mjölkpaket som passerat bäst före-datum, eller har rester som vi inte vet vad vi ska göra med, åker de i regel i soporna. Svenska hushåll slänger cirka 100 kg mat per år, och ungefär hälften av det hade kunnat ätas med lite eftertanke och bättre hantering. Något som skulle vara ganska positivt för både plånboken och miljön. Man har räknat ut att en tvåbarnsfamilj slänger mat för cirka 6000 kronor varje år, och vad det gäller klimatpåverkan så har man uppskattat att matsvinnet från de svenska hushållen varje år står för 500 000 ton växthusgas (lika mycket som 200 000 bilars påverkan). Det finns alltså mycket att vinna på att minska matsvinnet.
Här är de bästa tipsen på hur man tar bättre hand om sin mat samt skonar både matbudgeten och miljön på köpet.
Därför slänger vi så mycket mat
Varför det försvinner så mycket mat i våra hushåll beror på flera olika saker.
- Vi köper för mycket mat på grund av dålig koll på vad vi har hemma och vad vi behöver, vilket gör att maten blir dålig innan vi hinner äta upp den.
- Vi hanterar maten på ett sätt som gör att den fortare blir dålig.
- Vi slänger mat som fortfarande går att äta.
- Vi vet inte vad vi ska göra med matrester.
Lyckligtvis är det enkelt att ändra på det här så att vi kan få ut mer värde och njutning av vår mat.
För att bättre ta till vara på maten så att allt vi köper hem kommer till nytta, behöver man bara tänka till lite och skaffa några nya sunda vanor. Här är de bästa knepen för att ta vara på all den mat vi köper hem.
- Kolla noga i kylen vad som finns innan du går och handlar. Kika även längst in i hyllorna och i frysen för att se vad som gömmer sig där. Skriv en lista på vad som behövs. Ett knep är att fotografera kylen innan man går och handlar så kan man dubbelkolla om något verkligen behöver köpas hem.
- Varför inte handla maten på nätet i lugn och ro för att få bättre koll på vad som behövs.
- Ställ in matvarorna i kylen så fort du är tillbaka från butiken. Förvara känsliga råvaror som kött och fisk längst ner där det är kallast. Ställ också maten glest, står den för tätt kyls den inte lika bra.
- Håll det kallt i kyl och frys så håller maten längre. 4-5 grader i kylen är bra, och minst -18 i frysen.
- Förvara även frukt och grönt i kylen så håller de sig längre. Behåll dem gärna i sina förpackningar – många frukter ger ifrån sig etengas som påskyndar mognadsprocessen, och ligger frukterna tätt utan skydd mognar de fortare. Undantaget är tomater, avokado och bananer som inte trivs i kylen men det går att få bananer att hålla längre genom att linda in stammen i plastfolie.
- Lär dig vad de olika datummärkningarna betyder. Sista förbrukningsdag används på känslig mat som kött, fisk och skaldjur, och där kan det vara en hälsorisk att äta den efter passerat datum. Bäst före-datum är däremot en kvalitetsrekommendation och de flesta livsmedel håller långt efter passerat bäst före-datum. Titta, lukta och smaka på maten för att avgöra om den fortfarande går att äta.
- Köp gärna storpack men dela sen upp det i mindre förpackningar och frys in det du inte behöver genast.
- Det går att frysa mer än vad man tror – skinka, mjölk, örter, bönor, purjolök, kokt pasta och ris m.m. Även frukt går att frysa för att sedan användas i till exempel smoothies eller i bak. Märk gärna påsar och förpackningar med datum och innehåll för bättre koll på vad som finns i frysen.
- Mjuka morötter, slokande sallad och andra vissna grönsaker blir krispiga igen om de får ligga i iskallt vatten i någon timme.
- Lägg inte upp för mycket på tallriken. Ta hellre mer senare om det fortfarande kurrar i magen.
- Gör storkok och frys in det som inte äts med en gång i portionsförpackningar.
- Har du rester över som du inte vet vad du ska göra med eller som inte räcker till en måltid? Det finns massor med sätt att trolla ihop dem till något gott. Använd gårdagens rester tillsammans med ostkanter, slattar av pesto, grädde m.m. och gör pytt, gratäng, paj, makaronilåda, omelett och andra goda rätter.